top of page
Writer's pictureFlow Coaching

Enda pidev võrdlemine teistega pidurdab sinu ettevõtte edu!

Kindlasti jälgid sa ettevõtjana teisi samas valdkonnas toimetavaid ettevõtjaid, kes on sinu jaoks mingil moel eeskujuks.


Aga kuidas sa reageerid sellele, kui näed sotsiaalmeedias nende edukust? Kas see inspireerib sind? Või hakkad end temaga võrdlema ja tunned lõpuks kerget kadedust ja halba tunnet, et sinu ettevõttel ei lähe piisavalt hästi.


Ilmselt koged natuke mõlemat…


Võrdlemise lõksu on üllatavalt lihtne kukkuda ja tavaliselt juhtub seda rohkem siis kui sa ei ole veel saavutanud kõiki soovitud eesmärke. Ja tegelikult juhtub see nii automaatselt, et me ei pruugi seda kohe märgatagi.


Samal ajal hoiab see võrdlemise lõks meid tagasi saavutamas oma täit potentsiaali ja rahulolu oma tegevustega.


Mis täpsemalt juhtub, kui me võrdleme?


Esmalt tahan ma eristada positiivset ja negatiivset võrdlemist, kuna kõik võrdlemine ei ole halb, aga oluline on teha seda väga teadlikult. Ehk, et mis mõtteviis sind saadab, kui end teistega võrdled- inspiratsioon või kadedus?


Negatiivse võrdlemisega käib kaasas kadedus ja sa toidad endas pidevalt enda piiravaid uskumusi ( “ma pole piisavalt hea”, “peaksin tegema paremini” jne). Olen ka varem kirjutanud, et ilma teadlikkuseta on sinu piiravad uskumused nagu self-fulfilling prophesy, hakkad alateadlikult otsima neile tõestust ja leiad igast olukorrast midagi, mis näitab sulle, et jah, nii ongi.


Ja mis negatiivse võrdlemise korral tegelikult juhtub on see, et võrdled enda praegust hetke kellegi teise kõrghetkega.


Tegelikult sa ei tea tervet selle inimese lugu.


Ettevõtlus on väga personaalne teekond ja iga eduloo taga on tegelikult palju tööd ja omajagu ebaõnnestumisi. Ning samuti on loomulik, et 10 aastat ühes valdkonnas tegutseval ettevõtjal lähevad asjad sujuvamalt kui aasta tegutsenud ettevõtjal.


Ehk, et negatiivne võrdlemine viib sinu fookuse täiesti valedele asjadele, mis ei aita sind pikas plaanis mitte kuidagi edasi. Kui jälgid ma ettevõtet ehitades pidevalt, mida teised teevad (ja seda siis pigem negatiivses mõttemustris), siis kukud pidevalt ümber ja ei liigu edasi. Lihtsalt enda võrdlemine teistega ei ole õige ega täpne mõõdupuu.

Küll aga on vastukaaluks võimalik võrrelda end teistega positiivses mõtteviisis. See tähendab, et oled ise enesekindel, tugevalt oma keskmes ja tead hästi oma nõrkuseid ja tugevusi ning töötad juba nende kallal.


Selle aluseks on mõtteviis, et sinu enda eesmärgid, harjumused ja uskumused on sinu “konkurendid”, mitte teised inimesed. Võrdled end iseendaga ja annad endast parima, et päev-päevalt saada paremaks.


Selle mõtteviisiga positsioneerid teisi inimesi ja nende tegevusi oma maailmas hoopis teistmoodi. Sa võtad nende tegevusi inspiratsioonina ja õppimisvõimalusena. Nende edu tekitab sinus huvi, kuidas seda saavutati. Võimalusel lisad neid õppimiskohti oma ettevõtluse teekonnale, kuid ei kaldu endale seatud rajast kõrvale. Kõnnid enesekindlalt sinna, kuhu soovid jõuda ja usud, et jõuad sinna.


Kokkuvõtteks tähendab ettevõtjana edukaks saamine muuhulgas paljudest takistavatest mõttemustritest ja harjumustest üle saamist.


Usun, et kõige tähtsam on ettevõtluses töötada kõigepealt enda sisemusega ja alles siis välimisega, sest just meie sisemised tunded ja uskumused mõjutavad väga tugevalt meie väliseid tegevusi.



 


Comments


bottom of page